A szakirodalom számos előnyös tulajdonságát említi ennek az olajnak, különösen belsőleges alkalmazása terén.
Hatásos lehet a szívinfarktus megismétlődésének megelőzésében, valamint mellrák, végbélrák, reumás ízületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés és különféle autoimmun betegségek esetében.
Csökkentheti a szívritmuszavarok és a trombózis kockázatát, továbbá támogatja a sejtmegújulást.
A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal és más tápanyagokkal kombinálva különösen hatékonynak tartják.
Kedvező hatást gyakorolhat az Alzheimer-kóros betegek állapotára is.
Az olaj 60%-ban tartalmaz omega-3 telítetlen zsírsavat, ezért fogyasztása halolaj helyett is ajánlott, különösen azok számára, akik növényi forrásból szeretnék biztosítani a szükséges zsírsavakat.