A szójaolaj kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik, mivel a telített és telítetlen zsírsavak aránya optimális.
Ez az olaj az egyik legfontosabb növényi esszenciális zsírsavforrás, hiszen nemcsak n-6, hanem n-3 zsírsavakat is tartalmaz.
A margaringyártás alapanyagaként is jelentős szerepet tölt be.
A szója és más hüvelyesek, illetve növények nagy mennyiségben tartalmaznak fitoösztrogének közé sorolható izoflavonokat.
Ezek szerkezeti és funkcionális hasonlóságot mutatnak az ösztrogénnel (nemi hormon), bár gyengébb aktivitásúak.
Ugyanakkor a növényekben sokkal nagyobb koncentrációban fordulnak elő, mint az emberi vérben.
A fitoösztrogének szerkezeti és funkcionális tulajdonságaik révén védő szerepet játszhatnak menopauza idején, csontritkulás ellen, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésében.